Een weg in hettraject van eennierpatiënt

Bekijk de kritieke momenten van (ex-)nierpatiënten op zowel fysiek en emotioneel vlak. Hou er rekening mee dat deze ervaring voor iedereen kan verschillen. Contacteer ons mocht je jouw ervaring willen delen zodat we deze kunnen toevoegen op de tijdlijn. 

"I have a kidney condition..."

Pre-dialyse is de periode die voorafgaat aan de niervervangende behandeling. In deze periode is het hoogstwaarschijnlijk dat je heel moe bent vanwege de nierfunctie dat achteruit gaat. Andere fysieke kenmerken zijn wazig in het hoofd en verzwakt. Emotioneel kan dit moeilijk zijn te aanvaarden. Daarom zijn angst, geïrriteerd, onrustig en nerveus gevoelens dat je mogelijks kan ervaren. Voornamelijk tijdens de laatste zes maanden van pre-dialyse zorg neemt de aanwezigheid van ziekgerelateerde klachten toe.

“I am not safein my bag of skin.”

De weken voor de start van de dialysefase kunnen mogelijks erg zwaar zijn. Je lichaam moet eerst wennen, daardoor kan je heel uitgeput voelen na de dialyse, last hebben van hoofdpijn en een hoge bloeddruk. Emotioneel is het mogelijk dat verdriet en boosheid een grote rol spelen.  

“There’s a mosquitoInside my head.”

Tijdens de tweede fase van de dialyse is er op zowel fysiek als mentaal vlak verbetering. Dit kan met ups and downs worden ervaren maar het biedt al terug enige perspectief. Fysiek heb je terug energie en emotioneel stabiliteit en rust. 

“The machinetakes bloodcleansGives back bloodpings.”

Na de transplantatie begint het herstel. Na de operatie is het mogelijk dat je erg zwak bent zowel fysiek als emotioneel. Weinig kunnen slapen, reactie op de medicatie zijn hier oorzaken van.

Daarna komt er verbetering en is er licht aan het einde van de tunnel. Het herstel kan mogelijks even duren maar eens er verandering zich doorzette gaat het snel.

“Rules when angry:Don’t moveDon’t call peopleDon’t call anyoneDon’t call anyone at a late hourDon’t…

You made it! het leven lacht je toe en nieuwe mogelijkheden en toekomstperspectieven bieden zich weer aan. Je kan weer gaan werken, sporten en genieten van het leven!

Aan de hand van een aantal vragen wordt je emotionele toestand bepaald. Krijg op basis van je antwoorden de gepaste hulp. Doe de test nu en ontdek meer.

Wil je graag deelnemen?

WORD NU LID